Ljekovitost aronije – zašto je zovu moćno “supervoće”

U današnje vrijeme sve je veća potraga za voćem bogatim bioaktivnim spojevima, odnosno spojevima koji imaju pozitivni učinak na ljudsko zdravlje. Upravo zato je u posljednjih nekoliko godina naglasak na uzgoj aronije, bobičastog voća koje se često naziva moćno “supervoće” zahvaljujući bogatom kemijskom sastavu. Može se konzumirati svježa, u obliku svježeg soka, sušena za čaj ili kao dodatak prehrani, a ljekovitost aronije među je najvećim od svih voća koje možemo pronaći u prirodi.
Aronija bobice

Aronija – ljekoviti dar prirode

Aronija je u prirodi listopadni grm iz porodice ruža (Rosaceae). Izuzetno je otporna i prilagodljiva  biljka i može se uzgajati u područjima kontinentalne i mediteranske klime na različitim tipovima tla. Nadzemni dijelovi i korijen otporni su na niske temperature tijekom zimskih mjeseci (do -30℃) a kako cvate krajem travnja i početkom svibnja nema opasnosti od kasnih proljetnih mrazeva. Zahtjeva puno sunca te se sadi isključivo na osunčanim terenima. Uzgaja se zbog sitnih ljubičasto crvenih plodova koji dozrijevaju krajem kolovoza. Plodovi imaju trpkast i gorak okus koji neke podsjeća na borovnicu i upravo su oni izvor ljekovitosti aronije koja proizlazi iz različitih biološki aktivnih spojeva. 

Nutritivna vrijednost aronije

Aronija je kao i većina voćnih kultura bogata vodom, niske energetske vrijednosti. U prosjeku sadrži oko 8-10% ukupnih šećera, 1% organskih kiselina, 0.3 % tanina i zamjetne količine vitamina i minerala. Posebno se ističe visoka količina vitamina C te kalija i željeza. 

Sadrži više od 300 biološki aktivnih spojeva od kojih prevladavaju fenolni spojevi iz skupine bioflavonoida. Bioflavonoidi se jako često spominju u kontekstu kao vitamin P, no oni su zapravo polifenoli, sekundarni metaboliti biljaka koji nemaju nikakav utjecaj na sam rast i razvoj biljke ali imaju dokazano povoljan učinak na ljudski organizam (antioksidansi). Među bioflavonoidima ističu se biljni pigmenti antocijani. Antocijani su zaslužni za tamnu boju plodova aronije pa i ne čudi da u usporedbi s borovnicom ili brusnicom aronija ima najveći sadržaj istih.

Na veći sadržaj antocijana znatno utječe i vrijeme berbe. Različita istraživanja su tako potvrdila  veći sadržaj antocijana u plodovima ubranim između sredine kolovoza i sredine rujna. 

AronijaBorovnicaBrusnica
Vitamini (mg)
Vitamin A0.10.010.02
Vitamin B60.20.0520.057
Vitamin C219.713.3
Minerali
Kalij1627785
Magnezij20612
Željezo0.620.30.5
Cink0.530.160.05
Flavonoidi
Antocijani1480365418

Udio određenih kemijskih komponenata može varirati ovisno o sorti pa tako sorta “Nero ima dokazano veći sadržaj antocijana od “Galicijanke” i “Viking.”

[optin-monster-shortcode id=”fgo5wgniis9uhfcgiwc1″]

Ljekovitost aronije proizlazi iz njezinog snažnog antioksidativnog djelovanja

U stručnoj literaturi možemo često naći pojam antioksidacijski kapacitet. On zapravo označava koncentraciju komponenata koje su sposobne zaštiti organizam od slobodnih radikala, reaktivnih spojeva kisika ili dušika koji mogu dovesti do različitih poremećaja u organizmu. Mjera za antioksidacijski kapacitet naziva se ORAC vrijednost i što je ona veća, antioksidacijski kapacitet uzorka je veći. Prema posljednjim istraživanjima, odrasla osoba trebala bi uzimati oko 3000 do 5000 ORAC jedinica dnevno.

Zbog velikog broja bioaktivnih spojeva, aronija ima dokazano visok antioksidacijski kapacitet, odnosno visoku ORAC vrijednost. Tako 100 grama aronije ima u prosjeku 16000 ORAC jedinica što je i do 3 puta više od borovnice, kupine ili maline. Upravo zbog visokog sadržaja bioaktivnih komponenata zaslužnih za antioksidacijski kapacitet, ljekovitost aronije je iznimno velika. Aronija stoga glasi kao snažan antioksidans i pripada u kategoriju “super voća”.

ORAC vrijednost na 100g voća

Ljekovitost aronije u njezinim prirodnim proizvodima

Većina plodova aronije danas se koristi u proizvodnji sokova. Važno je napomenuti da nisu svi voćni sokovi, tako i od aronije, jednako zdravi. Razlikujemo sokove od koncentrata i matične sokove. Matičnim sokom može se nazivati jedino sok koji je prerađen od svježih plodova voća i koji je dobiven hladnim prešanjem. Ljekovitost aronije se na takav način zadržava u najvećem postotku.

Sok od aronije crne je boje, trpkog okusa s visokim udjelom polifenola. Bogat je različitim mineralima poput cinka, kalija i željeza. Od vitamina najzastupljeniji su riboflavin (B2) i askorbinska kiselina (vitamin C). On ne sadrži vodu, šećer i aditive pa zadržava identičnu boju, miris i okus svježih plodova aronije.

49.00 kn / 1L

Ocjena kupaca (5.0)
5/5

Aronija je jedna od najzdravijih namirnicu u svijetu. Bobice sačuvane kroz matični sok sadrže veliku količinu antioksidansa i pružaju odličnu zaštitu u prevenciji anemije i dijabetes tipa 2.

Osim u proizvodnji sokova, danas na tržištu postoje i mnogi drugi različiti proizvodi poput čajeva, sirupa, džemova i dodataka prehrani. Svaki od navedenih proizvoda snažni su antioksidansi, zamjetnog vitaminskog i mineralnog sastava.

Stoga, iako su svježi plodovi dostupni samo krajem ljeta, aroniju možemo konzumirati tokom cijele godine kroz njezine prerađevine i time zadržati njezina ljekovita svojstva.

Share on facebook
Share on linkedin
Marko Brajer
Marko Brajer
Bok! Ja sam Marko, magistar inženjer agronomije. Dio sam Plantagana tima i pomažem u proizvodnji domaće, organske hrane. Tu smo za Vas!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *