Kako sniziti visoki krvni tlak prirodnim putem

Visoki krvni tlak ili hipertenzija najčešći je uzrok pojave srčanog ili moždanog udara. Najčešće se javlja bez simptoma kao posljedica lošeg načina života i prehrane. Za snižavanje krvnog tlaka nam osim lijekova mogu pomoći i lako dostupne prirodne namirnice. To su namirnice bogate mineralima i bioaktivnim spojevima koji na različite načine mogu sniziti krvni tlak.
Sretna djevojka

Što je visoki krvni tlak?

Visoki krvni tlak javlja se kao posljedica opterećenja srca i za osobe koje imaju krvni tlak veći od 140/90 mmHg kažemo da imaju visoki krvni tlak. Prema posljednim istraživanjima četiri od deset osoba starijih od 25 godine u svijetu ima visoki krvni tlak.

Simptomi visokog krvnog tlaka nisu točno poznati. Možete imati visoki krvni tlak godinama a da toga niste ni svjesni. To je jedan od razloga zašto ovu bolest nazivaju “tihi ubojica”. Neki od simptoma koji se povezuju s visokim krvnim tlakom su glavobolje ili otežano disanje. 

Visoki krvni tlak često se javlja kao posljedica nepravilnog načina života i prehrane. To uključuje stres, pušenje, manjak tjelovježbe, pretjerana konzumacija soli i alkohola. 

Ukoliko se visoki krvni tlak ne stavi pod kontrolu može ostaviti trajne posljedice na zdravlje poput poremećaja i bolesti krvnih žila, srca, mozga, bubrega i očiju. 

Snižavanje visokog krvnog tlaka nije jednostavan proces i treba biti strpljiv i dosljedan. U tome nam svakako mogu pomoći i prirodne namirnice.  

Visoki krvni tlak

Luk i češnjak

Luk i češnjak su jedni od najpoznatijih začina u našim krajevima. Zahvaljujući većem udijelu sumpornih spojevima mogu utjecati na opuštanje i rastezanje krvnih žila i tako sniziti krvni tlak

Masline

Masline i maslinovo ulje koje gotovo svi koristimo u pripremi jela pokazali su se dobrim pri snižavanju visokog krvnog tlaka. Komponente masline i maslinovog ulja utječu na funkcionalnost srčanih stanica i na taj način snižavaju krvni tlak. Osim maslinovog ulja, ekstrakt lista masline se također tradicionalno koristi kao lijek za visoki krvni tlak

Celer

Celer listaš, rebraš i korjenaš su iznimno ljekovite povrtne kulture. Osim što su na glasu kao snažni diuretici, mogu vam pomoći u ublažavanju hormona stresa i na taj način sniziti visoki krvni tlak. Celer rebraš i listaš mogu se konzumirati svježi i kuhani, dok se korjenaš najčešće konzumira kuhan ili pečen. 

Glog

Glog se u Kini desetljećima primjenjuje kao lijek za visoki krvni tlak. Suvremene studije tako pokazuju da ekstrakt gloga u dozi od 1200 mg dnevno može sniziti krvni tlak kod dijabetičara. Glog je najbolje konzumirati u obliku kapi, sirupa ili čaja. 

Šipak

Šipak ili nar jedna je od prvih kultiviranih voćaka i uvijek je predstavljao simbol zdravlja. Postoje mnoga istraživanja koja potvrđuju da konzumacijom soka ili čaja od šipka dolazi do smanjenja visokog krvnog tlaka. Za smanjenje krvnog tlaka zaslužni su polifenoli koji smanjuju oksidativni stres i poboljšavaju rad srca i krvnih žila. Sok od šipka sadrži obilje polifenolnih spojeva i minerala, ponajviše kalija koji ima važnu ulogu u regulaciji krvnog tlaka. Postoje brojna istraživanja koja povezuju nedostatak kalija u organizmu sa visokim krvnim tlakom i većim rizikom moždanog udara. 

49.00 kn / 1L

Ocjena kupaca (5.0)
5/5

Šipak nar jedna je od najučinkovitijih namirnica u borbi protiv visokog krvnog tlaka. Isprobaj domaći 100% sok od šipka i zaštiti svoj krvni tlak.

Kardamom

Kardamom je začinska biljka iz Indije čije aktivne komponente sprječavaju nastanak krvnih ugrušaka i potiču prokrvljenost. Kardamom možete upotrebljavati kao začin u jelima ili uključiti sjemenke u juhe i variva. 

Zaključak

Postoji još mnogo prirodnih namirnica koje mogu pomoći pri kontroli visokog krvnog tlaka poput cimeta, kurkume, rajčice, bosiljka, origana, timijana i badema. Svakako je bitno konzumirati namirnice koje su bogate fenolnim spojevima i kalijem jer upravo oni djeluju na visoki krvni tlak regulirajući ga u normalnim granicama. Matični sok od šipka je tako jedan od većih riznica minerala kalija i fenolnih spojeva. Stručnjaci ga preporučuju kao prirodan lijek za jačanje organizma zbog velike količine antioksidansa koji šite stanice od razornog djelovanja slobodnih radikala. 

Pravilnom prehranom, zdravim životnim navikama i redukcijom stresa sigurno možemo smanjiti rizik od visokog krvnog tlaka. Konzumacija šipka, gloga ili češnjaka služiti će kao prevencija visokom kvrnom tlaku jer uvijek je bolje spriječiti nego liječiti.

Share on facebook
Share on linkedin
Marko Brajer
Marko Brajer
Bok! Ja sam Marko, magistar inženjer agronomije. Dio sam Plantagana tima i pomažem u proizvodnji domaće, organske hrane. Tu smo za Vas!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *