Karakteristike ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Ekstra djevičansko maslinovo ulje zasluženo sjedi na tronu namirnica kao najpoželjnija i najzdravija. Dobiva se hladnim prešanjem cijelog ploda masline i bogato je jednostruko nezasićenim masnim kiselinama. Ovako nešto često možemo pročitati o uljima ali znamo li zapravo što znači pojam "hladno prešano", koje su zapravo kategorije maslinovog ulja te što one predstavljaju i najvažnije; zašto je baš ekstra djevičansko maslinovo ulje najbolje za naše zdravlje. Pa krenimo redom s demistifikacijom pojmova.
Maslinovo ulje

Načini dobivanja maslinovog i ostalih ulja

Proces prešanja ulja sastoji se od mehaničkog istiskivanja ulja iz biljke. Prešanje može biti toplo i hladno. Toplo prešanje se odvija na temperaturama između 60 i 100°C i ovim se načinom dobije puno veći udjel ulja. U procesu hladnog prešanja ulja, masa zdrobljenih sjemenki ili plodova preša se na maksimalno 40-50 °C te se odmah kroz sito grubo filtrira. Intenzivnija su po okusu i dobiva ih se manje iz iste količine smjese nego toplo prešana ulja. Nakon prvog hladnog prešanja dobiva se ulje nativ i sadrži maksimalno 2% nezasićenih kiselina. Ako je taj postotak još niži, maksimalno 0,8%, govorimo o extra nativ ulju, koje je prirodno, dobiveno direktno iz biljke, te je najbolje kvalitete. Samo se hladnim prešanjem mogu dobiti ulja koja se klasificiraju kao ekstra djevičanska ili djevičanska te se podrazumijeva da se samo ovim postupkom mogu dobiti mirisna i ljekovita biljna ulja.

Grafički prikaz načina dobivanja ulja

Ekstrakcija ulja se može izvesti na nekoliko načina, ovisno o otapalu koje se koristi, pa tako postoji CO2 ekstrakcija, ekstrakcija n-heksanom, ekstrakcija vodom ili biljnim etanolom.

Ovdje valja spomenuti kako je rafiniranje proces koji se odvija nakon dobivanja ulja i važno je znati da ono nije povezano s načinom dobivanja. Tako možemo imati ulja koja su hladno prešana ali rafinirana.
Dakle ako je hladno prešano, ne znači automatski da je i nerafinirano.

Prvi izbor bi nam svakako trebala biti ulja koja su dobivena hladnim prešanjem i u nerafiniranom su obliku. Takva ulja su najzdravija.

Kategorije maslinovog ulja

Maslinova ulja se najčešće razvrstavaju u 4 kategorije pod sljedećim nazivima:

a) Ekstra djevičansko maslinovo ulje – ulje dobiveno izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima, koje sadrži najviše 0,8 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama ulja i ovo je ulje nutritivno najsuperiornije jer su u njemu sačuvani svi važni i vrijedni sastojci biljke i to u prirodnom, nepromijenjenom obliku.

b) Djevičansko maslinovo ulje – proizvod s jedva uočljivim manama koji sadrži najviše 2 g slobodnih masnih kiselina izraženo kao oleinska kiselina na 100 g proizvoda. Dobiva se istim postupkom kao i ekstra djevičansko maslinovo ulje ali se od njega razlikuje i po aromi.

c) Rafinirano maslinovo ulje – maslinovo ulje organoleptičkih svojstava s uočljivim manama, koje sadrži više od 2 g slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 g proizvoda i koje se može koristiti za prehranu ljudi isključivo nakon obrade – rafiniranja, pa govorimo o novoj kategoriji maslinova ulja, rafiniranom maslinovom ulju.

d) Ulje komine maslina – proizvod je dobiven miješanjem rafiniranog ulja komine maslina i djevičanskih maslinovih ulja, koji ne sadrži više od 1 g slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 g proizvoda. Komina, koja je čvrst ostatak koštica i pulpe nakon prešanja ili centrifugiranja, sadrži u sebi još 5% ulja koje se može ekstrahirati uz pomoć organskih otapala. Takvo dobiveno sirovo ulje podvrgava se rafinaciji i dodaje mu se malo djevičanskog ulja pa nastaje gore spomenuta kategorija ulja – ulje komine masline.

Grafički prikaz kvalitete maslinovog ulja

Kako prepoznati pravo ekstra djevičansko maslinovo ulje?

Ako nešto plaćamo više, onda zaslužujemo dobiti vrhunski proizvod! Stoga je važno naglasiti da ulja koja nose organski certifikat mogu biti rafinirana. Oznaka „eko“ ili „bio“ nije rezervirana samo za hladno prešana i nerafinirana ulja već to govori samo o načinu uzgoja biljke. Stoga kao kupci moramo biti oprezni i čitati deklaracije proizvoda, istražiti proizvođača te ne nasjedati na etikete koje ne navode sve informacije.

Pravo ekstra djevičansko maslinovo ulje ima blago gorkast okus te miris masline ili svježe pokošene trave, a u hladnjaku i na niskim temperaturama će se zgusnuti. Ovo ulje mora zadovoljiti visoke  zahtjeve te ne smije sadržavati više od 0,8 % slobodnih masnih kiselina. Peroksidni broj (sadržaj reaktivnog kisika u ulju), udio voskova, stupanj oksidacije, senzorske analize te još nekoliko kemijskih pokazatelja moraju biti u točno određenim granicama kako bi se ulje moglo smatrati ekstra djevičanskim. Dakle, tražeći ulja koja imaju nisku vrijednost slobodnih masnih kiselina, znači pronaći zdravije proizvode. Ekstra djevičansko maslinovo ulje je, dakle, najzdravije i najljekovitije ulje od svih kategorija maslinovog ulja, a i s pravom možemo reći da je i jedno od najcjenjenijih ulja općenito.

Osim što treba čitati deklaracije, znati prepoznati ulje mirisom i okusom preporučljivo je kupovati domaće ekstra djevičansko maslinovo ulje od lokalnih maslinara u čiji se kredibilitet kupac može i osobno uvjeriti.

Povezani proizvodi

Ocjena korisnika (5.0)
5/5

Ekstra djevičansko maslinovo ulje vrhunske kvalitete, laboratorijskom analizom ustanovljeno kategorijom “ekstra djevičansko” dolazi iz maslinika Južne Dalmacije. S područja brdovitog Slivna Ravnog pored Opuzena, dobito je hladnim prešanjem od autohtone dalmatinske sorte oblica.

Share on facebook
Share on linkedin
Ivana Njavro
Ivana Njavro
Ola, ja sam Ivana i dolazim iz Opuzena, centra sunčane i plodne doline vitamina. Zaljubljenica sam u sve što ima veze s prirodom pa tako obožavam domaću, prirodnu hranu. Od malena sam okružena agrumima, maslinama i zelenilom pa shodno tome volim razmišljati, pričati, pisati o wellbeingu i zdravom načinu života.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *