Kako detoksikacija pomaže našem organizmu

Često spominjana ali nedovoljno razjašnjena, detoksikacija postaje sve češća navika tijekom cijele godine. Pročitajte kako pomaže našem organizmu i odaberite svoju recepturu.
Limun

Današnji ubrzani tempo života, nemogućnost česte konzumacije raznovsrne i zdrave hrane te prisutnost toksina u hrani i zraku utječe na opće stanje našeg organizma. Nepravilan rad organizma punog toksina može uzrokovati manje tegobe, kao što su umor i pospanost, a kasnije i veće probleme. Stručnjaci se slažu da sljedeća stanja mogu velikim dijelom biti rezultati djelovanja toksina;

  • Prekomjerna tjelesna masa
  • Autoimune bolesti
  • Probavne tegobe
  • Preosjetljivost na određene sastojke hrane
  • Alergije i česte upale dišnih organa
  • Kožne alergije
  • Bolesti zglobova
  • Tumorska oboljenja

Čišćenje od štetnih tvari u organizmu svakodnevno se odvija preko crijeva, jetre, bubrega, pluća, kože i limfe. Unatoč tome postoje neki kemijski spojevi koje naš organizam uobičajenim metaboličkim putevima ne može ukloniti iz organizma poput teških metala, bisfenola A, ftalata i policikličkih organskih zagađivača. Oni se tijekom godina akumuliraju u našem masnom tkivu i krvi.

Pojam detoksikacije organizma odnosi se na čišćenje organizma od navedenih spojeva – toksina, tih štetnih tvari kojima smo svakodnevno izloženi putem hrane, vode, zraka, okoliša ali i sredstava za čišćenje te neke kozmetike. Detoksikacija je danas sve popularnija među širom populacijom, a posebno nakon blagdana i obilnog unosa masne, slatke i slane hrane visoke kalorijske vrijednosti.

Kako započeti detoksikaciju i koja je najbolja?

Najprije bi bilo dobro osmisliti plan detoksikacije tako da ne posustanete, da imate sve potrebne namirnice pri ruci te da na osnovu svojih preferencija izaberete najbolju detoksikacijsku metodu. Pritom imajte na umu da je temelj detoksikacije;

  • konzumacija organske hrane
  • unos probiotika i prebiotika
  • unos fitokemikalija i aminokiselina
  • unos dovoljne količine tekućine
  • umjerena tjelovježba i dovoljno kvalitetnog sna
  • uzimanje dodataka prehrani

Izvor svih zdravstvenih tegoba prvenstveno treba tražiti u narušenoj kiselo baznoj ravnoteži organizma. Enzimske funkcije u organizmu moguće su samo uz normalne pH vrijednosti organizma 7,36 – 7,44. Ako je pH vrijednost u našem organizmu ispod 7,00 hrana se neće moći normalno probavljati i razgrađivati, te će se toksini taložiti u našim organima. Stoga je preporuka svakodnevno konzumirati što veću količinu lužnate hrane, pH vrijednosti veće od 7,00. Najučinkovitija hrana za alkalizaciju (stvaranje lužnatosti) organizma je zeleno lisnato povrće prvenstveno zbog izvora klorofila koji neutralizira višak kiselih tvari odnosno povećava baznu vrijednost u organizmu pa ga tako oslobađa od toksina. Limun, iako najkiselije voće (pH 2), nakon što se probavi, postaje lužnat zbog velikog udjela kalija tako da limun spada u top alkalne namirnice.

Time vođeni, između mnogih metoda detoksikacije, od ekstremnih poput posta vodom pa do blažih – konzumacijom samo voća, izdvajamo detoksikaciju limunom, poznatu i kao limun dijeta.

Limun detoks dijeta sastoji se od sljedećih sastojaka: limuna, javorovog sirupa, crvene paprike i vode. Program traje deset dana. Potrebno je pomiješati sve sastojke i piti šest do dvanaest čaša ovog napitka na dan. Tijekom deset dana detoksikacije jedite do tri manja i lagana obroka u danu (prehrana na bazi povrća, piletine, posnog sira i sl.) i nikako se nemojte prejedati. Izbjegavajte bijeli kruh i tjesteninu, a gazirana pića, grickalice i slatkiši su strogo zabranjeni.

Recept za detoks limunadu (1 napitak):

  • 2 žlice limunovog soka
  • 2 žlice javorovog sirupa
  • 1/10 žličice mljevene paprike
  • 3 dl vode

Prije početka procesa čišćenja organizma limun dijetom ili bilo kojom drugom detoksikacijom, obavezno porazgovarajte s liječnikom ako patite od bilo kakvih zdravstvenih problema ili ste trudni. Dijeta se ne preporučuje mlađim od 18 godina.

Share on facebook
Share on linkedin
Ivana Njavro
Ivana Njavro
Ola, ja sam Ivana i dolazim iz Opuzena, centra sunčane i plodne doline vitamina. Zaljubljenica sam u sve što ima veze s prirodom pa tako obožavam domaću, prirodnu hranu. Od malena sam okružena agrumima, maslinama i zelenilom pa shodno tome volim razmišljati, pričati, pisati o wellbeingu i zdravom načinu života.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *