Neretvanska mandarina
Loading...
Vitamin C

Bogata vitaminom C

Poljoprivrednik

Domaća proizvodnja

Osoba s lijepom kožom

Blagotvorno djeluje na kožu

Bez pesticida

Netretirani proizvod

Vlakna

Bogata vlaknima

Prehlađena osoba

Štiti od prehlade i gripe

Neretvanska mandarina

Neretvanska mandarina, zaštitni znak i simbol doline Neretve, moćna je saveznica imuniteta i zaštitnica našeg zdravlja.

Dolazi iz Opuzena, s plantaža OPG-a Njavro koji se bave uzgojem agruma već 30 godina. Kroz dugogodišnju tradiciju uzgoja mandarina, posađeni su nasadi više sorta, a to su;

  • Zorica rana, ili “Zorana” vrlo rana sorta, dozrijeva krajem rujna, početkom  listopada
  • Chahara, vrlo rana sorta, dozrijeva početkom listopada
  • Okitsu, rana sorta, dozrijeva u listopadu
  • Kawano Wase kolokvijalno zvana “Ruska”, srednje kasna sorta, dozrijeva sredinom i krajem listopada
  • Unshiu Owari, “Unišiju” ili samo “Mandarina”, dozrijeva krajem studenog i u prosincu

Plodovi su prirodno uzgojeni i nakon berbe nisu dodatno tretirani u industrijskim komorama za dozrijevanje.

Osim što je bogata vitaminom C, koji dokazano reducira simptome prehlade i gripe, mandarina sadrži skupinu flavona koji u sinergiji s vitaminima imaju antioksidacijska svojstva. Mandarine imaju i značajan udio vlakana, koja osim što doprinose snižavanju kolesterola, korisna su i za rad probave te daju osjećaj sitosti i na taj način pomažu u reguliranju težine. Mandarina ima relativno nizak glikemijski indeks, stoga se mogu preporučiti kao međuobrok oboljelima od dijabetesa. 

Naruči više, plati manje

Količina
Cijena
5 kg

8.50 kn / kg

10 kg

8 kn / kg

15 kg

7.50 kn / kg

20 kg

7 kn / kg

Očisti

Besplatna dostava za narudžbe iznad 299 kn!

Rok dostave unutar 2-5 radnih dana.

Naruči telefonski!

095 / 5844 – 981

Zbog čega je mandarina zdrava?

Mandarina i vitamin C

U organizmu, vitamin C igra vrlo važne uloge: neophodan je u sintezi kolagena, pomaže funkciju tjelesnog obrambenog sustava potičući aktivnost bijelih krvnih zrnaca i povećavajući razinu interferona, odgovor antitijela i lučenje hormona timusa. Nadalje, vitamin C pomaže apsorpciju željeza, a samim time i formiranje crvenih krvnih stanica, pretvara folnu kiselinu u njen aktivni oblik, djeluje kao antihistaminik te na taj način može pomoći u olakšavanju simptoma alergija i viroza. Naše tijelo ne može samo proizvesti vitamin C stoga ga je nužno unositi prehranom posebice u sezoni viroza, prehlade i gripe.

Vitamin C
Molekule

Antioksidacijska svojstva mandarine

Mandarina ima snažna antioksidacijska svojstva. Antioksidansi su, jednostavno rečeno,  molekule koje mogu spriječiti oksidaciju drugih molekula. Oksidacija nije dobra za ljudski organizam, a u njenim procesima glavnu ulogu ima kisik koji u povećanoj koncentraciji može djelovati toksično. Kisik, naime, ima svojstvo stvaranja slobodnih radikala koji štetno djeluju na organizam. 

Slobodni radikali, da bi preživjeli u organizmu, kradu dijelove stanica bjelančevinama, lipidima, ugljikohidratima koji su ključni za naše zdravlje. Stanice se tako oštećuju i s vremenom postaju potpuno nefunkcionalne, dolazi do pada imuniteta i organizam postaje plodno tlo za razne bolesti uključujući karcinome.

Antioksidansi djeluju tako da stabiliziraju slobodne radikale, onemogućuju stvaranje novih i popravljaju oštećenja na stanicama te tako neumorno čuvaju naš organizam.

Mandarina ima izrazito niski glikemijski indeks

Glikemijski indeks hrane je mjerna jedinica za brzinu kojom nivo šećera u krvi poraste nakon konzumiranja određene vrste hrane. Smatra se da učestala konzumacija hrane s visokim glikemijskim indeksom potiče debljanje. Također, može doći do nepravilnog izlučivanja inzulina i razvoja dijabetesa tipa 2. GI mandarine je jedan od nižih i iznosi 30.

Šećer u krvi

Možda te zanima