Što su NFC sokovi?

NFC sokovi

Odmah na početku, demistificirajmo pojam: NFC znači Not From Concentrate, dakle to nisu koncentrati. NFC sokovi su oni sa stopostotnim udjelom svježeg voća i povrća. Iz tog razloga su kvalitetnija pića od sokova iz koncentrata, pa su time i malo skuplji. (Sasvim logično.)

Također, NFC sokovi su nešto najbliže svježe cijeđenom soku – onom iz vašeg
sokovnika, ili kada vam u kafiću pred vama naprave prirodni sok. NFC sokovi su ipak flaširani i prošlo je nešto vremena od njihovog cijeđenja, ali su najbliže svježem soku među pićima koja se prodaju u bočicama.

Sok od naranče

Zašto je uopće bilo potrebno stvarati neki novi naziv? Zato što je velika razlika
između NFC soka i onog iz koncentrata, pa nije fer da ih se stavlja pod isti nazivnik – 100 % sok. Prva razlika je u temperaturi. Naime, većina stopostotnih sokova koji se nalaze u trgovinama proizvedena je dehidracijom soka nakon prešanja sirovine. (Poslije dehidracije, dodaje se voda netom prije flaširanja.) Taj proces obavlja se na temperaturi od čak 300 do 400 °C čime se uništavaju mikronutrijenti. Što onda u tom soku ostaje, pitamo se? Šećer i voda, definitivno.

Kod proizvodnje NFC sokova oni se ne dehidriraju, a kako bi im se produžio rok
trajanja, kratko se zagriju na 90°C i potom se pune u boce. Konkretno, naši NFC
sokovi proizvode se na taj način kako bismo zadržali što veći sadržaj nutrijenata.

NFC sokovi imaju zbog svega navedenog kraći rok trajanja od sokova iz koncentrata, i ovdje dolazimo do uzroka zašto je proizvođačima lakše i milije raditi koncentrate – dulje stoje na policama. Usput su i jeftiniji, pa kupcima i na prvu loptu zanimljiviji. No, veća je dobrobit od NFC soka koji sadrži višu razinu vitamina i minerala i svježiji okus. Provjerite sami: imamo 4 okusa 100-postotnih sokova koje proizvodimo bez koncentrata!

Plantea 100% sokovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.