Detoksikacija organizma hladno prešanim sokovima

Detoksikacija hladno prešaim sokovima

Detoksikacija organizma sokom podrazumijeva pijenje isključivo povrtnih i voćnih sokova određeni period vremena (3 dana, 5 dana, 2 tjedna…). To je u zadnje vrijeme popularna metoda održavanja zdravlja, pa i mršavljenja, pa treba znati kako bi trebalo raditi detoksikaciju.

Prednosti detoksikacije organizma

Mikronutrijenti iz voća i povrća iznimno su važni za zdravlje – primjerice, više popijene tekućine pogoduje radu bubrega i radu crijeva. Ako krenete na intenzivnije pijenje sokova, prvo se konzultirajte s liječnikom. Najvjerojatnije će vam preporučiti povremeni post – nejedenje krute hrane u kratkom razdoblju uz redovitu prehranu ostatak vremena. A ta redovita prehrana uključuje i hidrataciju voćnim i povrtnim sokovima, što je odlična podrška zdravlju i održavanju kilaže. Liječnici preporučuju i biljne dijete koje se temelje na minimalno obrađenoj hrani, bogate voćem i povrćem (dakle, i sokovima), ali koje organizmu daju i druge hranjive sastojke poput masti i proteina.

Voće ili povrće?

Kad želite provesti dan samo na sokovima, naći ćete se pred dilemom koje vrste voća i/ili povrća odabrati odnosno koji je omjer povrtnih sokova u odnosu na voćne. Prema preporukama zagovornika detoksikacije, omjer bi trebao biti 20 : 80 u korist povrća jer voće uz vlakna i mikronutrijente sadrži i šećer koji ne želite u prevelikim količinama. Tako da prednost ide hladno prešanim sokovima od cikle, rajčice i kupusa. Citrusi (naranča, limun, grejp) i jabuke odlično će se uklopiti u miks s povrćem. Dobrodošlo je i ostalo voće odnosno povrće koje se može jesti sirovo, ali ovo su klasici.

Koliko dugo?

Popularan je detoks u kojem se piju samo voćni i povrtni sokovi dug period (recimo, detoksikacija dva tjedna tijekom kojih se ne konzumira kruta hrana). No, kada određujemo period, treba imati na umu da sokovi nemaju dovoljno proteina i masti, pa dugotrajni detoks može uzrokovati pothranjenost. Umjesto dva tjedna tijekom kojih planirate živjeti samo na sokovima, odaberite kraći period poput 1-3 dana.

Svakodnevni detox

Više popijene tekućine pogoduje radu bubrega i radu crijeva. Stoga je potrebno i „običnim“ danima (ne samo detox danima) redovito konzumirati hladno prešane sokove. Uz zdravu uravnoteženu prehranu i vodu, sokovi čine univerzalan recept za održavanje zdravlja kroz želudac. Za svakodnevno pijuckanje pripremili smo za vas i voćne i povrtne sokove, na vama je da odaberete okus!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.